Nederland ligt grotendeels onder het zeeniveau. Hoe kan het dat wij hier kunnen leven?

Dit onderzochten wij met een excursie naar het Nationaal Watersnoodmuseum, een museum dat vertelt over de overstromingen van 1953 en over wat er sinds die tijd gedaan is om het land te beschermen tegen overstromingen.

23 november 2016 gingen wij vanuit Amsterdam met een bus vol cursisten Nederlands als Tweede taal naar Zeeland. We hadden een fantastische dag!

De busreis met toelichting van Tim Busker, over Nederland en het water; de molens, de polders, de dijken, de sluizen, de hoeveelheid van Nederland dat onder de zeespiegel ligt, het inklinkende land, en bij het passeren van de Volkerakdam en de Volkeraksluizen de vraag: “waar is het water zoet en waar is het zout?”, en daarna de vraag: “zijn we nog in Zuid Holland of zijn we al in Zeeland?”
Het welkom door Siemco Louwerse en Lianne Kooiman  in het museum, met de heerlijke koffie en vooral de Zeeuwse bolussen.
Het ontroerende verhaal van Pieter van der Hulle  als overlevende van de watersnoodramp in 1953. Met de zeer gewaarde wens dat wij net zo’n mooi leven zullen hebben als hij heeft gehad, ondanks de ramp.
De deskundige en humoristische uitleg van Henk Ovink over de waterproblematiek wereldwijd. Met een pessimistische inhoud, maar toch een optimistische boodschap: als we samenwerken – ook met onze vijanden – kunnen we ieder probleem aan.
De rondleiding door het watersnoodmuseum, waarin we levendig zagen wat er in 1953 gebeurd is, maar vooral ook konden ervaren hoe mooi en belangrijk het is om te herdenken.
De ontvangst bij de Oosterscheldekering door Eric van der Weegen van Rijkswaterstaat, die ons liet zien hoe we met veel inspanning, geld en technisch vernuft het land beschermen tegen overstromingen. En waar ook duidelijk werd dat in Nederland behoefte is aan technici, civiele ingenieurs en waterbouwkundigen; de eerste contacten voor een eventuele stage zijn gelegd.
En tenslotte de heerlijke en gezellige maaltijd na afloop bij NedLes, verzorgd door Nasiha Imamovic.
In 2017 gaan we weer!