Het meest Amsterdamse museum van Amsterdam is natuurlijk het Amsterdam Museum. Dat museum vertelt de geschiedenis van Amsterdam. Docenten Joëtta, Sarah en Yolant gingen er op maandag 30 september met hun cursisten naartoe. Dat was een leerzaam bezoek!

De geschiedenis van Amsterdam is fascinerend. Museumdocent Esther vertelde dat Amsterdam een echte migrantenstad is. Mensen vluchtten naar Amsterdam en bleven daarna in Amsterdam wonen. Vanaf 1578 was er in Amsterdam namelijk vrijheid van geloof. Het maakte niet uit welke religie je had: iedereen was welkom in Amsterdam en iedereen was veilig. 

Voor een schilderij van de Dam vertelt Esther over het bekende plein. Een dam is een soort weg in het water. Het is een verbinding tussen de ene kant en de andere kant van een rivier. Amsterdam is vernoemd naar de dam: een dam in de Amstel. Er zijn meer Nederlandse steden met ‘dam’ in hun naam, zoals Rotterdam, Zaandam, Volendam en Edam. 

Bij de Dam kon je gratis de Amstel oversteken. Op de Dam ontstond handel: mensen gingen er spullen kopen en verkopen. Op het schilderij zie je daarom heel veel mensen. Ze dragen allemaal andere kleding. Aan de kleding kon je zien wat iemand verkocht en waar iemand vandaan kwam. Je zag ook of iemand getrouwd was of niet. Op het schilderij zijn bijvoorbeeld Portugese Joden, Arabieren en boeren uit Noord-Holland te zien. 

Het Amsterdam Museum zit in een mooi gebouw in het centrum van de stad. Vroeger was het een weeshuis. In een weeshuis woonden wezen; dat zijn kinderen die geen ouders meer hebben. Op een groot schilderij in de Regentenkamer laat Esther de zes directeuren van het weeshuis zien. Het zijn chique mannen met hoge hoeden. Op het schilderij staan ook kinderen. Sommige kinderen zijn arm, want ze hebben kapotte kleren aan. Een ander kind is rijk, want hij heeft mooie kleren aan. De directeuren wilden niet dat er een verschil was tussen de kinderen: iedereen in het weeshuis was gelijk. Daarom droegen de wezen een uniform. Het uniform was rood, wit en zwart: de kleuren van de stad Amsterdam. 

Na afloop vroegen we de cursisten wat ze van het bezoek vonden:

Jane Huong Vo: “Voor veel klasgenoten was het hun eerste bezoek aan het Amsterdam Museum. Het gaf ons een overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. We hebben over de oorsprong van Amsterdammers geleerd. Heel interessant is dat Amsterdam een stad van migranten is. Na het bezoek hebben we meer vertrouwen in de wetenschap dat alle mensen die in Amsterdam woonden en nu hier wonen allemaal migranten zijn. Elke Amsterdammer is gelijk wat betreft zijn afkomst en draagt bij aan de Nederlandse samenleving.”


Azza Alsamsam: “Ik vond het een interessant bezoek. Er waren twee schilderijen die ik heel mooi vond. Op het eerste schilderij zag ik de directeuren van het Burgerweeshuis en kleine kinderen. Op het tweede schilderij zag ik een groep handelaren uit verschillende landen die dingen aan het ruilen zijn.”

Natalia Ozerova: “Het was echt een leuke ervaring en we hebben veel geleerd. Het Amsterdam Museum zit in het voormalige weeshuis, heel interessant! Helaas hadden we niet genoeg tijd om alle tentoonstellingen te bekijken, maar we hadden genoeg tijd om de interessante geschiedenis van Amsterdam te horen, een lekker kopje koffie te drinken en te bespreken wat we hebben gezien en gehoord.
Amsterdam is een wereldstad. het is divers, tolerant en heeft altijd verschillende soorten mensen aangetrokken. Het is een stad van migranten. Ik heb me gerealiseerd dat Amsterdam een perfecte stad voor mij is. Waarom? Ik kom uit Rusland, ik ben half Koreaans, ik heb 13 jaar in China gewoond en gewerkt. Mijn man komt uit Zuid-Afrika, hij is half Nederlands en half Welsh. Mijn kinderen spreken Engels, Nederlands, Russisch en een beetje Chinees.”

Yolant met haar cursisten in het Amsterdam museum

Uit: De Nedles, de schoolkrant van NedLes, december 2019.
Geschreven door: Rebecca van Raamsdonk.