klik
Welkom op deze zelfstudieles over Prinsjesdag.
Op deze pagina vindt u:
een korte tekst over Prinsjesdag;twee korte video’s over Prinsjesdag met bij iedere video de letterlijke tekst en een luisteroefeningDe troonrede 2011: video en tekst;een aantal oefeningen over Prinsjesdag;tips om verder te lezen;suggesties voor schrijf- en spreekopdrachten. 
Prinsjesdag
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit is de opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). De Koningin rijdt op deze dag in de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag en leest in de Ridderzaal de Troonrede voor. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.Later op de dag overhandigt de minister van Financiƫn de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit doet hij uit naam van de regering. In de Miljoenennota en de Rijksbegroting geeft de regering aan hoeveel geld er voor de diverse plannen beschikbaar is en waar het geld voor de uitvoering van de plannen vandaan komt.
In de volgende twee filmpjes vindt u informatie over Prinsjesdag. U kunt de letterlijke tekst meelezen en u kunt later een kleine oefening maken waarbij u de ontbrekende woorden moet invullen.
Deze videofragmenten zijn onderdeel van www.schooltv.nl/beeldbank.
De derde dinsdag in september – Gouden koets, troonrede, miljoenennota en het koffertje
leeshier de tekst Maakhier de oefening lees hierklik